Нова Страница - блог на Димитър Димитров

Малко сухи цифри: Президентът на САЩ ...

Dimitar Dimitrov 11/12/2019 19:05:33
Малко сухи цифри:

Президентът на САЩ лети на Boeing VC-25B, чиято базова цена e 420 милиона долара. Машините са две, абсолютно еднакви и така цената става 840 милиона долара. Населението на САЩ е 330 милиона, или авиопаркът на президента им струва около 2.5 долара на човек.

Президентът на Русия лети на Ил-96-300 ПУ (М1), чиято базова цена е 82 милиона долара. Машините са пет и така общата цена възлиза на 410 милиона долара. Населението на Русия е 142 милиона, или авиопаркът на президентството им струва 2.87 долара на човек.

Модерните самолети са изключително сложни машини с десетки отделни системи и хиляди части. При всичкия технологичен напредък и високи стандарти в авиационната индустрия е нормално понякога отделен елемент или система да дефектира. Затова и повечето системи в самолетите са двойно и тройно подсигурени. Няма нищо драматично в един отказ или съобщение за грешка. И когато се установи някаква нередност, машината отива на ремонт.

Нормално явление е един от самолетите на гореспоменатите лидери да бъде в планов или извънпланов ремонт.

Министър - председателят на България лети на Dassault Falcon 2000EX, за който са платени 41 милиона долара. Има и един Airbus A319, закупен за 44 милиона долара. Общата сума е 85 милиона. Населението на България е под 7 милиона, или авиопаркът на нашия министър – председател ни струва над 12 долара на човек.

Когато обаче светне някоя червена лампичка в някоя машина, естественото решение е: „Махнете го това, щяхме да се пребием! Да се купи нов самолет!“

Така някой бизнесмен ще се сдобие с евтин частен джет в перфектно състояние, а ние ще броим нови 30-80 милиона долара. Това са страшно много капачки...

Гледам новината и се питам дали всички ние не „летим“ на нещо, чиито системи отдавна не функционират, а екипажът е купил бреветите си от Илиенци.

Кога ли и ние ще кажем: „Уф, махнете го това, че за малко да се пребием...“