Нова Страница - блог на Димитър Димитров

Прекарах детството си в планината и ...

Dimitar Dimitrov 19/12/2019 17:16:16
Прекарах детството си в планината и имам чудесни спомени от зими, в които единственият начин за придвижване до училището в Кюстендил беше със ски. С огромно желание отивах на училище и с още по-огромно нежелание носех чантата и ските 11 километра (800 метра денивелация) до хижата. В онези времена програмата на нашата телевизия не беше от най-интересните и аз предпочитах да гледам югославските телевизионни канали. В едно предаване „You Asked For It“ (“Tražili ste, gledajte”) през 1981 видях тези канадски машини и си казах, че когато порасна, непременно ще си купя такава.

Това е една от 14-те машини, с които разполагаме. През миналата зима я ползвахме, за да транспортираме храна за дивите животни до недостъпни за ловците места. Видеото е заснето от нея. През тази година тя получава нова, още по-отговорна мисия – днес замина за Смолян, където ще служи на хората от Националния спасителен отряд за действие в извънредни ситуации.

Надявам се през тази зима да вали много сняг – нужен е, за да има вода в язовирите, за да е плодородна новата 2020 година, за радост на любителите на зимните спортове и на децата. А ако Снежко прекали и изненада някого в Родопите, спасителите от Смолян ще могат да достигат с лекота до всяка точка, в която хората имат нужда от помощ.

В ICDSoft България сформирахме спасителен отряд на фирмата и сме се подготвили за зимата с три броя верижни всъдеходи. Два от тях са по-мощни, екипирани са с гребла за сняг и няма препятствие, което може да ги спре.