Нова Страница - блог на Димитър Димитров

Прекалено зает съм и нямам време ...

Dimitar Dimitrov 02/01/2020 08:55:36
Прекалено зает съм и нямам време за писане. Затова ще припомня една стара статия, от декември 2018, която е особено актуална в това време на годината.

"Преди дни написах статия, която докосна много българи и неминуемо предизвика коментари. Намериха се и хора, които да се усъмнят в чистотата на парите ми. Сега ще призная нещо: едни хора ми подаряват едни пари от много години. Става въпрос за над половин милион долара всяка година. Ето как работи „схемата“:

Фирмата ми ICDSoft предоставя мрежово присъствие на десетки хиляди клиенти по света. Фирми, организации и частни лица, които искат да имат уеб сайтове, се нуждаят от услугите ни. Техните уеб сайтове се разполагат на наши сървъри в София, Хонг Конг и Бостън, а петдесетте мои колеги в офиса ни в София се грижат всичко това да функционира като перфектна машина.

Сред тези десетки хиляди клиенти има и едни десет хиляди, които ми плащат, но не ползват услугата. Аз вярвам, че всичко на този свят си има причина и следствие, затова анализирането на данни за явления и събития ми е хоби. Ето какво установих за тези десет хиляди клиенти: мнозинството от тях са закупили услугата в началото на януари, само годината е различна - от 2001 до 2018. Те плащат редовно всяка година, но не ползват никакви ресурси - не публикуват нищо на сайтовете си, не задават въпроси, нищо!

Въпросните клиенти се множат с всяка изминала година, а общото между тях са едни много разпространени човешки „качества“ - слаба воля, нерешителност, откровен мързел. Другото общо е, че повечето са от САЩ. Да, същите американци, които ни смятат за бавноразвиващи се и всяка вечер ни облъчват от малкия екран със „Силата е в теб“ и „Ти можеш“. Ами мога.

На човешки език нещата изглеждат така: приключва поредната година, хората сядат на маса, сипват си питие, правят се, че слушат историите на останалите, но всъщност правят равносметка на изминалата година и на живота си изобщо. Повечето не са доволни и решават да променят нещо: нова година – нов късмет. Новият късмет в повечето случаи е желание за някакъв нов бизнес. Живеем в епохата на интернет и всеки бизнес се нуждае от сайт, което означава и име на домейн. Сяда човекът пред компютъра, намира име, което все още е свободно, и след това трябва да избере доставчик на интернет присъствие, познато като уеб хостинг. Пише в Google „качествен уеб хостинг“ на своя език и започва да чете рецензии. Попада на http://www.icdsoft.com, вижда, че хиляди клиенти ни препоръчват, попълва формата за поръчка, плаща едни 72-120 долара за първата година според избрания тарифен пакет и доволен започва да крои смелите си планове.

Празниците отминават, въртележката на живота се завърта отново, и изкушенията (кафе с приятели, гледане на телевизия, безцелно ровене в интернет, правене на нищо) вземат своето. Поредните 365 дни се изнизват незабелязано и автоматичната система на ICDSoft.com му изпраща съобщение, че е време да плаща за следващата година. Тогава нашият герой си казва „Ееее, вярно бе! Как забравих за този проект!“ и решен на всяка цена този път да го осъществи, вади кредитната си карта и плаща за още една година, а аз съм роден на Бъдни вечер: честит рожден ден, весела Коледа и щастлива Нова Година, Димитър! Всяка година, около Коледа, десет хиляди като него ми плащат едни половин милион долара за нищо!

Това със сигурност се случва на всички доставчици, но вероятно не анализират задълбочено потреблението или пък се свенят да споделят за този феномен.

Когато преди осемнадесет години реших да направя този бизнес, аз не станах от компютъра, докато не направих ICDSoft България успешна. Никакви кафета, никаква телевизия, никакво четене на глупости в интернет, почти никакво спане и така първите две години. След това нещата вървяха като по вода, можех да си позволя да наема хора, които да ми помагат, и така попаднах на 50 от най-талантливите и най-свестни българи. Клиентите ни боготворят и бизнесът върви вече 18 години. Аз лично печеля над милион на година, без да смятаме парите от онези десет хиляди клиенти, които са нагледен пример за това, че ако нямате воля да следвате мечтите си, ще спонсорирате онези, които следват своите.

Вие имате ли идеи и амбиции? Аз вярвам, че всички българи заслужават повече!"

Желая успешна и ползотворна година на всички!

P.S. И нека не бъдете като онези десет хиляди мои спонсори :)