Нова Страница - блог на Димитър Димитров

В неделя вечер всички легла в ...

Dimitar Dimitrov 09/11/2021 17:53:31
В неделя вечер всички легла в интензивните отделения на българските болници ще бъдат заети с болни на апаратна вентилация. Клетите ще гаснат един подир друг пред погледите на изтощените медици, но медиите ще показват ликуващите и самодоволни физиономии на познати до болка политици. Този път в името на обществените поръчки и възстановителните фондове ще има правителство на съглашението. Но ще кажат, че е било компромис в името на плебса, пардон – на народа. Като отприщени ще потекат реки от дърва за огрев и дребни банкноти, а ромоленето им ще приспива всичко живо по пътя си.

Няма да се оправим, докато не спрем да бъркаме партокрацията с демокрация. Демокрацията има 2500-годишна история и едва от двеста години е жертва на партокрацията. Да позволите на лидер на партия да управлява и държава, е като да поставите конник в пилотската кабина – та той ще падне заедно с любимия си кон, ако се опита да излети. Вие обаче сте качили още няколко конника на борда и сте казали, че ако управляващият падне, друг ще го смени. Явно така си представяте демокрацията. Няма да излетите никога така. И дори не се надявайте да получите бисквитки от стюардите, защото конете отдавна ги изхрупаха. Мислите си, че сте в самолет, но сте в конюшня, където едни хора си разиграват конете.

И за да не загубите търпение, ви пробутват по някой нов политически проект. Изпитвам умиление към новите политически проекти като към малки новородени прасенца. Чистотата и невинността са само един вълшебен миг в света на свинете. Природните закони повеляват, че за да оцелее сред себеподобните, малкото розово нещо не бива да спазва етикет на хранене или да бъде придирчиво към храната. Защото в най-добрия случай има само четири години, за да стане голяма свиня, или ще бъде стъпкано.

На кое „прасе“ ще заложите в неделя?
Днес реших да изгледам интервю с Кирил Петков.
Много исках да разбера какви са неговите идеи, но издържах едва няколко: „ще направимЕ“, „ще създадемЕ“. И не ми стигнаха нервите за повече. Неправилният български език ми въздейства като триене на стиропор върху стъкло. По същата причина съм пропуснал много от бойкоборисовщините. Дали пък да не опитам да го изгледам без звук? Ей така, да преценя поне дали е искрен. И да помечтая как казва, че ако спечели мнозинство, първата му работа ще бъде да промени Конституцията, та партиите да не могат да участват в избори. Да избираме само измежду независими личности, а системните партии да си гледат партизанщината и да не пипат парите ни. Това е единственият шанс на малкото симпатично прасенце да се справи с големите свине, без да се цапа като тях.

Но ако не каже тези неща, ще изчакам приключването на пандемията, ще се пенсионирам, след което ще ходя от врата на врата и ще питам: „Не ви ли омръзна тази свинщина?“.