Нова Страница - блог на Димитър Димитров

Мили деца, в днешния урок по ...

Dimitar Dimitrov 02/11/2021 07:10:42
Мили деца, в днешния урок по алгебра ще се опитаме да решим една детективска задача.

Ето я и самата задача:

На 11.08.2020 година в китната българска община Невестино открили незаконно сметище със струпани 7875 тона боклук. Попитали кмета чий е този боклук, и дали случайно не е негов, но той отговорил, че неговата община изхвърля боклука си в депото за отпадъци край Самоков. Година по-рано същият кмет дал интервю за пресата, в което разказал, че общината генерира 8000 тона боклук годишно.
В същото време депото за отпадъци край Самоков отбелязало в годишния си отчет, че община Невестино е депонирала 125 тона боклук през календарната година.
С решаването на тази задача се заела Районна прокуратура в град Кюстендил. По силата на закона прокурорите имат неограничени права. Те могат да ползват всякакви жокери. Като например данните от системата за контрол на АПИ. И вероятно са наясно, че камионът за сметоизвозване на община Невестино не е ходил никога до Самоков преди 11.08.2020.
За съжаление, Районна прокуратура Кюстендил не успяла да реши задачата и този случай попаднал в графата „Мистерии и загадки на българския преход“.

Деца, бихте ли помогнали на прокурорите да решат тази толкова заплетена мистерия? Чий според вас е боклукът, намерен край река Струма?
Отговорите изпращайте на следния адрес:

Районна прокуратура Кюстендил
2500 гр. Кюстендил, ул. "Гороцветна" 14

P.S. В следващия урок ще търсим отговора на друга мистерия чрез изчисляване на среден разход на гориво на сметоизвозващ камион.