Нова Страница - блог на Димитър Димитров

От години се каня да стартирам ...

Dimitar Dimitrov 08/12/2020 07:56:49
От години се каня да стартирам нов бизнес - в областта на строителството. Защо се бавя ли? Бих могъл да го „подкарам“ за две седмици като по учебник – да направя уеб сайт, а строителна техника и хора имам. Имам и достатъчно капитал, за да не чакам да се появят клиенти, а да започна да строя наред и едва след това да продавам.

Но имаше един проблем – методът за строителство е уникален – той е мое изобретение и аз исках да защитя този метод с патенти. Процедурата е следната – първо съм длъжен да го регистрирам в българското Патентно ведомство, където едни хора преценяват дали съответното изобретение няма приложение във военната област. Ако се окаже, че има, то се засекретява. И едва ако българското Патентно ведомство публикува моята патентна заявка, предстои разглеждането ѝ, след което следва евентуален отказ или издаване на патент. Тази процедура е тромава и отнема години. Паралелно мога да започна същата процедура и в други държави. А аз смятам, че този метод има бъдеще, изключително конкурентен е на досегашните методи и си заслужава да бъде патентован на всяка една територия. Естествено, че няма да хукна да строя спортни зали, халета и хангари по целия свят – предпочитам да измислям нови неща - а ще продавам правата на местни строителни фирми. Преди това обаче трябва да преборя всяко едно патентно ведомство, което означава не само да платя таксите за разглеждане на патентните ми претенции, но и да наема местни адвокати, запознати със спецификите на местното патентно законодателство.

Хонорарът на една такава адвокатска кантора започва от 1000 долара минимум. САЩ, Япония, ЕС, Южна Корея, Китай, Австралия, Канада, Бразилия, ЮАР, френскоговорящите африкански страни, англоговорящите африкански страни, Украйна, Русия - всички наред. След което следва отговорът на съответните патентни ведомства. Някои издадоха патенти веднага. Както се казва - без бой. Други обаче се оказаха костелив орех. USPO – патентното ведомство на САЩ - пожела да разбере с какво моят метод се различава от никому неизвестен и никога невидял практическо приложение, но патентован някога, метод на някой си американец, чието крайно изделие (полусферичен купол) прилича на нашия, но липсва обяснение как точно е направен. А методът има огромно значение, защото при моя метод крайното изделие е напрегната конструкция, която е много по-здрава от подобно изглеждаща, но направена от предварително формовани елементи. При това моят метод позволява пълно елиминиране на човешкия труд, т.е. няма да командироваме никого на Луната и Марс, преди да изградим бази там.

Отговорът на такова питане от страна на патентното ведомство не е проста работа – всяка запетая и всяка дума са важни, иначе можеш да се подхлъзнеш и да те „порежат“ за патент. За целта ползвах услугите на скъпо платен щатски адвокат. Джеймз от Ню Йорк – моят патентен адвокат, е изключително прецизен и оставяше другия Джеймз – служителя в патентното ведомство в Александрия, Вирджиния, без аргументи. Но тогава Джеймз от Патентното ведомство казваше: „Ок, а я сега ми докажете, че еди-кой-си-друг-патент, за палатка (!?!?), не покрива точно вашите патентни претенции“. И ни даваше още три месеца за отговор. При което Джеймз от Ню Йорк получаваше пореден тлъст хонорар, изготвяше отговор на нечовешки език, който аз подписвах и изпращах на Джеймз във Вирджиния. А Джеймс от Вирджиния казваше: „Окей, приемам вашите доводи, а я сега вижте патент еди-кой-си-номер от еди-коя-си-година за надуваема полусфера (!?!?) и ми кажете не покрива ли той вашите патенти претенции“. Джеймз от Ню Йорк, който е видял какво ли не от бюрократите от щатското патентно ведомство, взе да се изнервя заради абсурдното заяждане от страна на неговия адаш. И ми каза: „Димитър, имам странното усещане, че някой „горе“ иска да се откажеш.“. Страхотно, защото този някой, с невидимата ръка, явно е оценил високо нашия метод. Джеймз и Джеймз продължаваха да си комуникират, като онзи Джеймз в безсилието си „замеряше“ нашия Джеймз с какви ли не палатки и надуваеми артикули, докато накрая се изчерпа откъм аргументи и написа: „Ок, обединете двете изречения от втората претенция, променете онази дума от шеста претенция от единствено към множествено число и ще издадем патент.“

Чак не смеехме да се зарадваме. След над две години борба. Променихме каквото пожелаха, подписах, изпратих и зачакахме. В последните дни често се сещах, че е време да получим добрата вест. И ето че отговорът дойде под формата на сметка: „Всичко е ок, платете 600 долара за издаване и публикуване на патент“. Но имаше и изненада – номерът на нашата патентна заявка съвпадаше, както и моето име, но името на изобретението беше тотално объркано – някаква си радарна насочваща система в ултрависокочестотния спектър – милиметрова дължина на вълната - вероятно система за ситуационна ориентация на автономни автомобили или дронове. Е, ясно е, че онзи Джеймз се е объркал(вероятно ползва темплейт за кореспонденцията) и е пропуснал да смени името на изобретението. Дали неволно, или някой „горе“ - с големи амбиции в областта на строителството, стиска палци да ми свършат парите за адвокати или да умра от старост – само той си знае. Важното е, че до един месец ще получим патент и никой в САЩ няма да може да ползва нашия метод за комерсиални цели, без да си плаща. А след това хората в САЩ ще разберат, че могат да си построят още по-големи, но по-евтини, спортни и концертни зали, закрити стадиони, производствени и складови халета, хангари, къщи и каквото още им хрумне.

Тук също ще си построим някои неща.