Нова Страница - блог на Димитър Димитров

В един от последните слънчеви дни ...

Dimitar Dimitrov 07/12/2020 20:15:45
В един от последните слънчеви дни на ноември ми позвъни мой познат и след като се увери, че съм в Еремия, ме помоли да услужа с бутилка с кислород за болен човек. Той знае, че сме подготвени за всякакви ситуации и разполагаме с всичко – можем да разгърнем полева болница за 20 човека и кухня/трапезария за 200 в рамките на часове. Затова се свърза с мен. Болният щял да бъде изписан за домашно лечение, но лекуващият лекар посъветвал да се продължи с кислородната терапия при нужда. Ние разполагаме с всякакви кислородни бутилки – от 2, 3, 5, 10, 20 литра... Естествено, че не е практично да изпратим голяма бутилка, а малка не би стигнала за дълго, затова предложих да услужа с кислороден концентратор – разполагаме и с такива, плюс една малка бутилка с кислород за всеки случай.

Кислородният концентратор и бутилката отлетяха към получателя буквално.

Това се случва в държава, в която няма медицинска авиация и хората се оправят кой както може. Ако някога член на моето семейство или мой служител изпадне в беда и има нужда от спешна медицинска евакуация, ще получи своевременна помощ. За съжаление, останалите граждани на България нямат достъп до такъв въздушен транспорт и ежедневно загиват или се осакатяват хора заради закъсняла медицинска помощ. Причината – управляващите не могат да разберат, че България има нужда от (поне шест) медицински хеликоптера.

Много пъти съм се питал как ли точно разсъждават тези управляващи, та не осъзнават тази нужда. И наблюдавайки изказванията им по всевъзможни въпроси, започвам да разбирам, че тези хора не умеят да разсъждават мащабно.

Има хора, с лопата да ги ринеш, чиито интелект не може да роди нищо повече освен: „На мен такова нещо не може да ми се случи“. И когато им поискат един лев за медицинска застраховка „Злополука в планината“, решават да си спестят този разход. Но когато трябва да решаваш от името на седем милиона, би трябвало да си наясно, че автомобилните катастрофи, инсултите, инфарктите, трудовите и всякакви други злополуки както и ражданията преди термина ще се случват всеки божи ден. Би трябвало, но... В България всяка година загиват поне хиляда човека заради липсата на служба за хеликоптерна медицинска авиация (HEMS). Създаването на служба HEMS е работа на държавата, т.е. на конкретни лица, които ръководят тази държава. Служба HEMS отдавна се е превърнала в обичайно постижение на нашата цивилизация - като ваксините и антибиотиците. Представете си, че някой вземе, та реши, че няма нужда в държавата ни да има ваксини и антибиотици – почти същото е: сега хиляди хора са обречени на мъки и смърт, понеже някой е решил, че няма нужда от медицински хеликоптери.

Чл. 118. от Наказателния кодекс гласи: Който причини на другиго смърт поради незнание или немарливо изпълнение на занятие или на друга правнорегламентирана дейност, представляващи източник на повишена опасност, се наказва с лишаване от свобода до пет години.

Да, държавното управление е правнорегламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, ако не се върши добре.

И докато виждаме как спечелилите поредните избори ликуват, вместо да изглеждат загрижени, осъзнавайки каква огромна отговорност ляга на плещите им, няма да видим светлина в тунела.

А междувременно, ако закъсате в планината и поискате помощ от телефон 112, но се опасявате, че хората от Планинската спасителна служба може и да не успеят да стигнат навреме, позвънете и на дежурните в офиса ни на телефон 0889 666 144, за да се включим и ние.