Нова Страница - блог на Димитър Димитров

В последните дни получих много съобщения ...

Dimitar Dimitrov 09/11/2020 10:42:14
В последните дни получих много съобщения от непознати относно скандала с фондацията „Хелп Карма“. Тези съобщения са два вида – едните ме питат какво мисля по въпроса, а други ми съобщават за нередности.

Например човек, който се занимава с благотворителност, и неговата кауза е публично известна, ми написа, че от Хелп Карма са го търсили с предложение – да качат неговата кауза на платформата, а той да получи лично и в кеш половината от събраните средства. Това, ако е истина, е престъпление и законът повелява да уведомя прокуратурата за такава информация, което аз ще направя. Друг пък ми изпрати интересни факти за основателите на това НПО.

По-интересни са обаче писмата, в които ме питат какво мисля по въпроса. А някои ме питат дали не мога да създам алтернатива на Хелп Карма. Дори, ако съм прекалено зает, дали бих могъл да вдъхновя някого за създаването на алтернатива, но по-честна.

Имам опит с работа с всевъзможни НПО-та - когато някой ме привлече за някаква кауза и аз попитам как ще документираме всичко. За да спазим законите, в ICDSoft водим много стриктно счетоводство и не хвърляме пачки от балкона – ми се казва, че хората имат регистрирано НПО...

Хора, аз почти не познавам човек, който да няма НПО! Преди години този роден феномен ми стана любопитен и в един период започнах да помагам на няколко такива индивида, за да видя дали са читави. И ето какво видях – един излиза с призив за събиране на средства за нещо. Били нужни Х лева – веднага пращам Х лева от личния си Пейпал и казвам на човека: „Ето, имаш нужните пари“. Но това не се обявява и призивът си виси в социалната мрежа още дълго – чак до следващия призив за пари. Точно затова анонимните дарители трябва да излизат на светло – за всеобщо добро. В един от многобройните случаи ми поискаха и дадох пари за кастрация на 80 бездомни кучета, а след това се оказа, че в този град има програма за безплатна кастрация... Масово не получавам документи за дарения. Това означава, че тези НПО-та не водят счетоводство. И научавам, че тези, на които помагам с личните си пари, всъщност участват в безброй програми и програмки на ЕС и държавата, които пък се финансират и с вашите пари.

Но да не ви губя времето – ще карам по същество по отношение на алтернативата и вдъхновението за нейното създаване. Единствената алтернатива на това безобразие се нарича ДЪРЖАВА.

Д-Ъ-Р-Ж-А-В-А!

Ако държавата е дрехата, която трябва да стопли всички, то всичките тези НПО-та и инициативи са кръпки върху тази дреха.

Да, вехта ни е дрехата, отдавна ни окъся, а и е демоде. Толкова демоде, че два милиона отказаха да я носят и хукнаха голи накъдето им видят очите, а другите ги е срам, но нямат избор. Докато ние не седнем и не създадем нова, консенсусна, кройка и не хванем голямата ножица, ще сме несретниците на Европа, а и не само.

Това е единствената алтернативата на Хелп Карма и на всевъзможните приюти, трапезарии и акции за събиране на средства за поредната операция на болен човек.

В следваща статия, когато намеря време, ще ви разкажа кой и къде, според мен, държи заключени голямата ножица, новия топ с плат и конците.