Нова Страница - блог на Димитър Димитров

Получавам все повече съобщения от непознати, ...

Dimitar Dimitrov 14/10/2020 04:48:27
Получавам все повече съобщения от непознати, но нямам никаква възможност да отговоря на всекиго. Има обаче въпроси, които получавам от много хора едновременно. Сега ще дам отговор на един от тях и така ще отговоря на няколко човека.

Въпрос:
- Къде завършихте обучението си по мениджмънт?

Отговор:
- Още не съм го завършил – уча се в движение вече 30 години, като в периода между 1993 и 1999 имах уникален шанс в това отношение. Ето и самата история:
През онези години аз разработвах и продавах софтуер за автоматизация на стопанска дейност: счетоводство, складово стопанство, попълване на митнически декларации и т.н. Офисите на моите клиенти - около 250 фирми, се намираха предимно в идеалния център на София, където живеех и аз. По онова време хората не ползваха интернет и аз трябваше да посещавам клиентите, за да им оказвам помощ. Почти никоя от тези фирми нямаше ИТ специалист и хората ме викаха не само за въпроси относно моя софтуер, но и за всякакви банални неща, а аз реагирах незабавно и никога не се сърдех, когато причината за тези повиквания нямаше нищо общо с моите договорни задължения към тях, нито пък изисквах допълнително заплащане за негаранционни проблеми. Така аз тичах от един офис в друг по осем часа на ден, а усъвършенствах продуктите си нощем и през уикендите. Естеството на работата налагаше да имам достъп до счетоводните им данни, т.е. аз виждах как върви бизнесът на всеки един от моите клиенти. В същото време във всяка фирма ме приемаха като част от техния екип и аз виждах каква атмосфера цари във всеки офис, те споделяха много неща с мен и т.н.. Това беше нещо като 250 едновременни риалити шоута, в които аз бях наблюдател с неограничени възможности. Така, в продължение на около седем години, аз виждах как се развиват тези 250 фирми, какви стратегии и тактики предприемат ръководствата им и какъв е резултатът от тях както във финансов план, така и като атмосфера в офисите. Този период беше изключително ценен за мен. Не забогатях от това, но научих много. След това създадох ICDSoft и осребрих наученото.

Мнозина на моето място биха казали, че работят за себе си, но това е въпрос на гледна точка. Аз не смятам, че някога съм работил за себе си - тогава работех за 250 фирми, а сега работя за десетки хиляди. В никакъв случай не желая да работя за себе си, а по-скоро бих работил за целия свят. Повярвайте – отплаща се.