Нова Страница - блог на Димитър Димитров

Отворих днес един новинарски сайт и ...

Dimitar Dimitrov 12/05/2020 19:24:03
Отворих днес един новинарски сайт и прочетох заглавие „Главният прокурор иска камери в отдалечените населени места“. Усмихнах се иронично и ще ви разкажа причината.

Преди много години, когато заживях в Еремия, второто нещо, което направих след смяна на адресната регистрация, беше да посетя полицейското управление в община Невестино, да се представя на началника и да заявя готовност да помагам всячески – с технически средства, с лично време и умения, за превенцията на престъпната дейност на територията на общината. Община Невестино е с площ от 440 квадратни километра, предимно планински терен, с изключително занемарена пътна мрежа и само трима полицейски служители. Общината няма противопожарна служба. Представете си, че сте полицай в община Невестино и от вас се иска да покривате 24/7 дежурства на тази площ, а там някъде някой краде, друг отглежда марихуана, трети е решил да трепе съседа си, четвърти подпалва и така нататък – тези хора определено имат нужда от нашето съдействие. Служителят на реда ми благодари за готовността да помагам, но отхвърли всякакви предложения за материална помощ, цитирайки новия закон, който забранява всякакъв вид спонсориране на МВР. Не бях се замислял, че е възможно някой да спонсорира МВР с користна цел и, да - законодателят има право. Ако можеше същият този законодател да се погрижи и за бюджета на полицията, за заплатите на полицейските служители, за обезпечеността им с материална база, цена нямаше да има. Ех, ако можеше да няма цена...

В онзи ден имах късмета да попадна на възможно най-съвестния полицейски служител. Този човек живее, за да служи на страната си. Днес неслучайно той е на ръководен пост в структурата на МВР, а един ден не просто няма да се изненадам, а ще съм щастлив, ако видя такъв човек да оглави това ведомство. Но да се върнем в онова време. Един ден предложих да даря средства за изграждане на видеонаблюдение в община Невестино. Той ме попита дали имам предвид село Еремия, а аз отговорих, че е по-добре камерите да бъдат монтирани на ключови кръстовища в общината. Каква е ползата за мен, който имам имот в Еремия, ако камерите са в други села? Ами такава, че престъпниците са мобилни и е по-добре да ги залавят, когато вършат злини някъде другаде, няма нужда да ги хващат у нас, вкъщи. Той разбра логиката ми и предаде предложението ми на ръководството на областното управление на МВР, където се отнесоха сериозно, и ми обясниха, че, докато нямам право да им даря система за видеонаблюдение, не е пречка да го даря на общината, а полицията да има достъп до него.

Написах официално предложение до община Невестино с описание на системата – камери, разположени по възлови кръстовища, с възможност за разпознаване на регистрационни табели на МПС и модул за анализ в реално време: регистрационните номера на преминаващите МПС се съхраняват в база данни, като въпросният модул следи и анализира поведението на всеки участник в движението, и когато констатира съмнително поведение (определено МПС преминава в нехарактерен за него времеви интервал, или се появява за пръв път на територията на общината в малките часове на деня и т.н.), да информира оперативния дежурен. Който пък да може да вкарва регистрационни номера в разрешителен списък (автомобили на Бърза помощ/пожарна и т.н.). Предлагах фирмата ми да дари нужните 100 000 лева за изграждането на системата, плюс да разработи въпросния софтуер за анализ.

Изминаха няколко месеца, но общината не реагираше на предложението. Тогава областното ръководство на МВР ме покани на среща в управлението, където обсъдихме случая. Според тях кметът на общината не желае изграждането на видеонаблюдение, защото ще бъдат накърнени интереси на хора, с които той има някакви по-специални отношения. С други думи ще умрат някои далавери. Тогава те предложиха да агитираме Общинския съвет за ползата от такова наблюдение, да се стигне до гласуване на сесия на Общинския съвет и така да бъде прескочен въпросният кмет. Аз не познавам общински съветници или когото и да било, но полицаите си свършиха работата и един ден ми се похвалиха, че предложението е гласувано с мнозинство и е прието. Чудесно!

Един ден получих позвъняване от началника на полицията в Невестино. Попита ме дали пътувам към общината, за да присъствам на срещата. Каква среща? Не знаех нищо. Попита ме дали някакви хора там са мои колеги от фирмата ми. Не знаех за какви хора говори...

Оказа се, че е инициирана среща, на която ще се обсъждат подробности около изграждането на въпросното видеонаблюдение, на която, уви, аз не съм поканен. А въпросните непознати хора се оказали служители на консултантска фирма. Кметът наел консултантска фирма, която срещу заплащане да каже къде да бъдат монтирани камерите!

Че кой друг, ако не полицейските служители в община Невестино, може да прецени по-добре къде да се монтират камерите? При това ще го направят безплатно. Но знаете как е в България – тук без консултанти не може. Не искам да обидя всички консултанти, но има едни, които са просто мулета за източване на пари от проекти. Полицаят беше възмутен от случващото се, а аз казах следното: „Искам да знам колко пари са платили на тези консултанти, за да кажат къде ще се слагат камерите. Докато не получа тази информация, няма да дам и стотинка от предложените сто хиляди. А ако все пак получа тази информация, си запазвам правото на отказ, ако сумата не ми хареса“. Никога не разбрах каква е въпросната сума и така кметът на община Невестино ми спести едни сто хиляди лева. А онези консултанти сигурно са същите, които са определили кой път да се асфалтира по проект „Красива България“ - този към вилата на кмета.

Мога само да пожелая късмет на главния прокурор в инициативата му да бъдат изградени системи за видеонаблюдение в отдалечените населени места. Аз бих заложил на изграждане на още места за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ и ще го кажа още веднъж: по-добре да храним още 70 000 затворници, защото ние тези хора ги храним и сега, но с хайвер.

А в същото време полицаите са принудени да хващат едни и същи престъпници пак и пак, и пак... Как бихте се чувствали, ако сте полицай и заловите бракониер с убита сърна в багажника на джипа му, а след това научите, че съдът е върнал конфискувания джип и е отсъдил „невинен“, уважавайки обяснението, че той намерил сърната простреляна и я е превозвал към ветеринаря, но тя, за съжаление, умряла по пътя... Пред кюстендилския съд минават всякакви обяснения. Така и братя Галеви минаха оттам и заминаха...

Как бихте се чувствали, ако сте полицай и заловите собствениците на къща за гости, изградена с евросредства, да отглеждат плантация от марихуана в двора на същата и да я охраняват с незаконна рязана пушка, а след това видите, че тази къща за гости е сред малкото изрядни, и че няма наказани и купонът там продължава?

Това са само два реални случая от община Невестино, област Кюстендил, Република България, където цари демокрация и върховенство на закона.