Нова Страница - блог на Димитър Димитров

...

Dimitar Dimitrov 20/08/2020 16:30:27
"Прокуратурата и полицията продължават противодействието на производството и разпространението на наркотични вещества. С началото на учебната година ще засилим действията срещу всички, които тровят децата ни. Особено около училищата." Ето какво написа главният прокурор в своя публикация в Twitter вчера.

Това звучи добре, но хората се познават по делата им, не по думите. Това, за делата, важи в още по-голяма сила за магистратите. Та нека да разгледаме делата:

На 17.07.2020 година в района на село Пороминово, община Кочериново, се провежда полицейска акция против производители на марихуана. Често подготовката за такава акция отнема месеци, включва различни методи на следене, изисква взаимодействие между множество оперативни работници и специалисти и е изключително трудоемка. Всичко това е за сметка на данъкоплатците. Такава разработка се извършва при изключителна секретност и конспиративност, за да не бъде провалена. Кулминацията е самото задържане на извършителите на място, когато те поливат, събират реколтата, или пък когато тя е натоварена на МПС или складирана в имот на извършителите. Установените извършители от Пороминово са двама, като за тях работят още няколко пласьори, а това променя драстично тяхното положение след доказване на престъплението. Когато престъплението е извършено от организирана престъпна група, Наказателният кодекс определя много по-строго наказание за лидера на тази група, а именно - от 10 до 20 години лишаване от свобода и глоба от 50 до 200 хиляди лева , а за участник - от 3 до 10 години и от 5 до 10 хиляди лева.

В процеса на оперативната разработка е установено, че извършителите отглеждат няколко ниви с марихуана, пръснати на голяма площ из цялата община, като общото установено количество е над 400 килограма сурова листна маса. В случай на успех извършителите биха произвели над 50 килограма суха листна маса, като стойността ѝ на улицата ще възлиза на около четвърт милион лева.
Същите извършват дейността при изключителна конспиративност, нивите са замаскирани много добре, трудно могат да бъдат забелязани дори от въздуха и се охраняват от замаскирани камери и други тайни средства. След месеци следене е устроена засада около една от нивите и нищо неподозиращите извършители отиват да поливат растенията, без да забележат секретните постове около нивата. При появата на полицейските служители единият извършител се предава без съпротива, но другият хуква през глава и успява да се скрие в гъстата гора. След няколко дни той се предава в полицейското управление, придружен от най-известния адвокат на подсъдими в България. Солените хонорари за адвокат очевидно са по джоба на „земеделеца“, защото в предишни години бизнесът му не е претърпявал фиаско.

Сега идва редът на прокуратурата. Тя обаче налага мярка за неотклонение парична гаранция от по 500 лева за двамата задържани, като едва след протест мярката на избягалия и предал се по-късно задържан е увеличена на 1500 лева. Двамата са пуснати да си ходят по живо по здраво, като не е абсолютно сигурно дали някъде из горите не са останали още неразкрити ниви.

Друг случай – установено е семейство, което отглежда 119 растения марихуана в двора на къща за гости, построена с пари от ЕС. Жената от това семейство заявява, че тя е единственият извършител, признава вината си, като намерената незаконна пушка също била нейна. И понеже е с чисто съдебно минало, е освободена под символична гаранция, а след това е получила условна присъда.

Виждате ли някъде тук непоколебимата воля на българската прокуратура да опази децата ни от лапите на производителите и разпространителите на дрога? Мога да изброявам подобни случаи до безкрайност. Затова изказването на главния прокурор е евтин пиар.

Госпожи и господа управляващи, не можете да преборите престъпността и мафията в деня преди първия учебен ден, нито в деня за размисъл преди изборите, а още по-малко, когато търпението на народа се е изчерпало. Късно е и за пиар. Докато си играехте на държавничество и демокрация, мафията имаше тридесет блажени години и сега тя има всичко – пари, медии, правосъдна система и дори правителство. Сега е време да си тръгнете на пръсти и да позволите на българския народ да се измъкне от дъното, в което сте го вкарали.