Нова Страница - блог на Димитър Димитров

Първият милион се печелел най-трудно, ...

Dimitar Dimitrov 12/06/2020 04:42:38
Първият милион се печелел най-трудно, а после било лесно. Дали? Малцина българи, а и не само, са словоохотливи и желаят да разкажат как са заработили първия си милион. Широкоразпространено е мнението, че няма как да спечелиш един милион по честен начин. Вие познавате ли лично хора, които са заработили повече от един милион (лева) през живота си? Аз познавам мнозина, при това ги познавам много добре. Не, не става въпрос за потенциални клиенти на прокуратурата, а за изключително примерни граждани, ИТ специалисти – лично съм ги интервюирал, преценил съм, че имат нужните качества да бъдат в отбора ми и съм ги наел на работа преди много години. Да, става дума за служители във фирмата ми. Офисът ни се намира в София. Там е от 2002 година и повечето от колегите ми работят в този екип от онези години. И ето така, с труд и постоянство, колегите ми с по-голям стаж във фирмата отдавна са прехвърлили тази психологическа за мнозина граница. Ако ние бяхме държава, нашият брутен вътрешен продукт на глава от населението (слагаме в бройката и половината от децата на колегите – половинките им работят в други фирми) щеше да надхвърли този на България осем пъти.

А ти, драги читателю, как заработи първия си милион? Само не ми казвай, че някой и нещо те спира, а се огледай. Не виждаш ли? Аз виждам свят, който отчаяно се нуждае от по-качествени продукти и услуги, от нови средства за лечение на „нелечими“ болести, от още по-съвършени автомобили и летателни апарати, от спираща дъха архитектура, от яка музика, от вкусна и здравословна храна, от съвестни и лоялни служители, от всичко, за което човек може да се сети. А още по-голяма е нуждата от неща, за които още не сме се сетили.

Аз не искам да срещам милионери като гореспоменатите само в офиса си. Искам те да бъдат навсякъде, т.е. всички да бъдат изключително успешни в това, което работят, както и да получават справедливо заплащане за труда си. Ще видите, че тогава хората ще бъдат много по-добри, по-приветливи и отзивчиви. Също ще видите, че тогава всичко (и всеки) в държавата ни ще дойде на мястото си.

Ех, колко е хубаво, че да мечтаеш все още е безплатно и не се облага с данъци. В противен случай последният абзац нямаше да бъде по джоба ми :)