Нова Страница - блог на Димитър Димитров

Хората вярват, че Свети Трифон закриля ...

Dimitar Dimitrov 19/11/2021 08:56:33
Хората вярват, че Свети Трифон закриля и бди над лозарите и винарите. Света Богородица пък закриля семейството, майките и децата, а Свети Петър закриля майсторите и занаятчиите. Въобще християнската религия е определила закрилник за всекиго. Въпреки това често се случва реколтата на лозарите да не бъде спасена, занаятчии да фалират или майки да губят живота си или дори децата си.

Кой обаче закриля корумпираните чиновници и политици в България, та няма нито един осъден? Самият Господ? Не! Сега ще ви разкажа.

От години помагам на полицията като оператор на дрон – доброволец. Прекарал съм стотици часове пред дистанционното управление на различни модели дронове. „Прелетял“ съм хиляди километри в търсене и намиране на различни неща. Хората, които прибягват до помощта ми, знаят, че реагирам моментално при повикване – зарязвам всичко и потеглям. Познавам страхотни полицаи – хора на честта, неподкупни и верни на закона и Отечеството. За съжаление, не всички служители на закона в България са такива. Днес ще ви разкажа за защитниците на корупцията.

Както всички знаят, досега повечето от назначенията на полицейски шефове бяха партийни. Всяка управляваща партия си назначава не само Министър на вътрешните работи, но и Главен секретар на МВР, както и шефове по места. Така българската полиция не просто не беше деполитизирана, но беше пряко подчинена на Партията и на Вожда. Хиляди полицаи бяха принудени да докладват всяка своя стъпка на назначени от Партията шефове, а когато биваха на път да стъпят на нечий мръсен врат, шефовете “поемаха” тези случаи.
Но както казах – повечето полицаи са доблестни и ненавиждат това.

През лятото на 2020 помагах за разрешаването на един случай, който изискваше продължително и редовно наблюдение на определен обект на интереси. За целта пътувах всяка седмица до определен район, от който пък изпращах дрон на километри, спазвайки конспирация, за да не притесня определени хора.
Случи се така, че безопасният маршрут на дрона преминаваше над бившето сметище на община Невестино. За моя изненада се оказа, че сметището се използва по предназначение и след месец вече знаех разписанието на общинския камион. Но задачата, която бях поел, беше друга, и не биваше да се вдига шум или скандали в района. Камионът извозваше сметта до сметището, а когато купчината заемеше повече от 2000м2, идваше булдозер, избутваше планините от смет в дерето и затрупваше всичко това със скална маса от близкия склон. Преди булдозера обаче идваше главният инженер на общината и преценяваше дали е време за поредното погребение на боклук. В началото на юли обаче посещението на незаконното сметище костваше живота на този човек – той загина в автомобилна катастрофа по средата на пътя към сметището. Дали обаче това тежи на съвестта на този, който го е изпратил там? „Проектът“ с дрона приключи в края на юли и вече нямаше проблем да разоблича ръководството на община Невестино за престъплението срещу околната среда.

Оказа се обаче, че има проблем – началникът на ОДМВР в град Кюстендил забрани на своите подчинени да предприемат каквито и да било действия по отношение на находката с незаконното сметище. Наложи се да му се обадя лично и да го помоля да изпрати патрул, който да залови камиона в момента на извършване на нарушението. Старши комисар Елиан Стамболийски обаче отказа и на мен. Каза ми, че мога да се обадя на телефон 112 и полицията ще реагира, ако получи сигнала по канален ред.
Денят беше 7-ми август, петък, 2020. Отправих тази молба към него заради всички нас и заради децата ни, на които трябва да оставим природата на България чиста. Молих му се както не съм се молил никога на никого, но той беше непреклонен – не желаеше да пречи на извършителя.

Останал без друга опция, позвъних на телефон 112. Служителят прие сигнала и каза, че ще го предаде на съответната институция. Попитах го коя е институцията, която ще поеме този случай, а той отговори, че сигналът ще бъде предаден на дежурния в община Невестино.

– Моля? Момент! Почакайте! Сигналът е СРЕЩУ община Невестино. Вероятно е срещу кмета на общината. Едва ли трупането на хиляди тонове смет на метри от река Струма е идея на шофьора и на покойния вече главен инженер. Не бива да предавате този сигнал на тези хора, това е абсурдно!

Служителят отговори, че такъв е протоколът. Помолих го да анулира сигнала ми и да не го вкарва в системата. Не можело. Да не съм се обаждал!

Позвъних още веднъж на старши комисар Елиан Стамболийски и го информирах, че е станал гаф, че идеята да подавам този сигнал на телефон 112 не е била никак добра. Той обаче каза, че ще реагира само ако получи нареждане от 112 или от прокуратурата. Обясних му, че в петък, 17:15 няма как да подам жалба в прокуратурата, а до понеделник тези хора ще затрупат събралата се планина от смет и ще са „света вода ненапита“. Без резултат. Останах през целия уикенд на сметището, за да запазя местопрестъплението и доказателствата. Свързах се с няколко новинарски агенции, но само BTV се съгласи да отрази случая – останалите отказваха, когато разбираха, че нарушител е държавата.

Когато в 9:00 в понеделник влязох в сградата на Районна прокуратура гр. Кюстендил, те казаха, че вече са се самосезирали от сутрешните новини и работят по случая. Това беше много изненадващо. И похвално – такава бърза реакция. А аз идвах от сметището, откъдето в 8:00 BTV показа кадрите с планината от смет. По-късно разбрах защо тези хора са се самосезирали и не приеха жалбата ми – за да не се налага да ме информират после, че е взето решение досъдебното производство „срещу неизвестен извършител“ да бъде прекратено. Тихомълком. Много неща в тази държава стават тихомълком. Тази тишина ще ни погуби като народ, ако не я взривим.

Вчера началникът на РУ на МВР в град Кюстендил ми позвъни в 8:55 с молба за съдействие. ГЕРБ е в кома и за моя радост там сега има нов началник – докато следващата партия, взела властта, не си назначи свой човек. Той е най-свестният полицай, когото познавам. Ако един ден чуете, че се е издигнал още, ще знаете, че България е свободна държава. След пет минути вече шофирах от София към Невестино. Задачата беше да претърся района на бившето сметище. Търсех човек или тяло. Всички „червени“ точки върху терена обаче бяха служители на полицията и следово куче. След час щателно претърсване беше ясно, че сигналът за насилие над жена в района е фалшив.

Използвах случая и обходих мястото, на което прекарах онзи уикенд през август миналата година. Сега това сметище уж е рекултивирано, а сметта е преместена над вододайната зона на село Ваксево по европейска програма за 900385.71 лева. Рекултивирано е, ама друг път - преместили са половината боклук и сега имаме две замърсени зони. Важното е, че са усвоени едни пари и никой не е питал жителите на Ваксево. Ако обаче не ексхумираме този случай, следващите съседи на сметище ще сме ние. Някой да иска изкуствен хълм от 11 000 м3 боклук до кладенеца си?

Усвояващите еврофондове са направили изкуствен хълм на уж рекултивираното сметище, но пороите са изкопали канали и са оголили това, което е отдолу. Сякаш Природата иска да ни каже, че не можем да скрием престъпленията срещу нея.

Крачех, подритвах стари бутилки, галоши и найлонови торбички и си мислех колко съм бил наивен преди седем години, когато се съгласих да отида при кмета с монтирано в дрехата ми подслушвателно устройство, а той знаеше. Тогава недоумявах как се е получил теч, когато само аз, тогавашното ръководство на ОДМВР Кюстендил и хората от ДАТО знаеха. И как съм си загубил времето. Как всички ние сме загубили тридесет години ценно време.

През 1974 Хонконг е бил точно като нас - проядена от корупция колония. Но са намерили волята и формулата – създали са ICAC – Независима агенция против корупцията. Агенцията е привлякла най-доблестните синове и дъщери на нацията. Законодателят им е дал неограничени правомощия – да ползват СРС без нужда от разрешение на съд, да ползват агент-провокатори, да плащат за информация, осигурили им такива възнаграждения, че специалните агенти биха се изсмели на всеки опит да бъдат подкупени. И познайте какво се е случило – буквално са разказали играта на корумпираните държавни чиновници от всякакъв ранг. Препълнили са затворите с изнежена и добре охранена паплач.

Не е нужно ние да откриваме топлата вода – спокойно можем да измием мърсотията в държавата си и с ледена.

Знаете ли за случаи на корумпирани полицаи? Ако се притеснявате да ги споделите публично, можете да ми изпратите доказателствата на лично. Анонимността ви ще бъде гарантирана. Вашата, не тяхната.