Нова Страница - блог на Димитър Димитров

Днес ситуацията с горските пожари се ...

Dimitar Dimitrov 12/08/2021 14:01:23
Днес ситуацията с горските пожари се нормализира и вече можех да се върна в София - не съм виждал жена си и детето си от дни. Проверих какви мейли са се събрали и отговорих само на един - оферта от фирма за доставка на още противопожарно оборудване, след което тръгнах да се качвам на горния етаж - щях да се изкъпя и да дремна 30 минути преди шофирането към София. В последните дни спя по четири часа и е добре да шофирам отпочинал. Качвайки се по остъкленото вито стълбище, забелязах тънка струйка дим зад хълма, разделящ землищата на Еремия и Ваксево. Веднага изтичах долу, взех дрона и се качих на покривната тераса.
14:06 Дронът излетя. Мислех си: "Кой ли идиот гори боклука си точно в това взривоопасно време. Омръзнало ми е от такива. Сега ще го пусна наживо във Фейсбук." Дронът има такава функция и е въпрос на време някой бракониер да получи своите 15 минути "слава".
14:09 Дронът приближи мястото и пред мен се разкри зловеща гледка. Не бях сигурен дали в автомобила няма хора. Вратите бяха затворени, а наоколо нямаше никого. Огънят щеше да се пренесе към близките храсти до минути.
14:10 Оставих дистанционното и набрах номера на оперативния дежурен в пожарната в Кюстендил. В последните дни се чуваме често и там е достатъчно да се представя като Димитър от Еремия. Съобщих за горящ автомобил в махала Стаменковска и го информирах, че след три минути (трябваше да си прибера дрона, той е ценен не толкова за мен, колкото за пожарната и обществото) потеглям с моята пожарна. Служителят ме попита дали да праща екип. Отговорих положително - аз щях да нанеса първия удар, но никой не можеше да каже какъв фронт щях да заваря и дали моите 300 литра вода щяха да са достатъчни. Не бива да допускаме още един горски пожар.
14:13 Приземих дрона и след 30 секунди изкарах пожарната от гаража.
14:24 Достигнах мястото и се заех с гасене.
14:27 Огънят бе ликвидиран. Изчаках пожарникарите. Те започнаха да обливат профилактично мястото с още вода и се заеха с документирането на случая. Днес ще се прибера вкъщи. Надявам се.

Надявам се вашият ден да е бил по-скучен от моя.